Bank Job Preparation Part- 2

Bank Job Preparation Part- 2

Bangladesh General Knowledge

1. An ordinance in Bangladesh is issued by...
Answer: President
2. Anti- money Laundering Act was enacted in Bangladesh in...
Answer: 2002
3. The number of districts in Dhaka division is...
Answer: 13
4. The first museum in Bangladesh is...
Answer: Varendra Museum
5. International Mother Language Day observed in...
Answer: 21st February
6. The largest economic zone in Bangladesh is...
Answer: Bangabandhu Economic Zone
7. The goodwill ambassador of UNHCR from Bangladesh is...
Answer: Tahsan Khan
8. The percentage in industry in the GDP of Bangladesh is...
Answer: 35.36% (2019-2020)
9. The first parliamentary election in Bangladesh held in...
Answer: 1973
10. The documentary film 'Stop Genocide' related to liberation war of Bangladesh was directed by...
Answer: Zahir Raihan
11. The architect of Shaheed Minar is...
Answer: Hamidur Rahman
12. The last independent Sultan of Bengal was..
Answer: Ghiyasuddin Mahmud Shah
13. The recent per capital income of Bangladesh is...
Answer: 2064 US Dollar.
14. An institution which published first complete map of Bangladesh's sea boundary...
Answer: Institute of Marine Sciences and Fisheries
15. The 15th Amendment of the Bangladesh consitution abolished...
Answer: Caretaker Government System

International General Knowledge

1. The country that is called 'Playground of Europe'....
Answer: Switzerland
2. Former name of Sri Lanka was...
Answer: Ceylon
3. Historical city 'Troy' is located in...
Answer: Turkey
4. Total number of 'Electoral College' votes in USA is...
Answer: 538
5. 'Tiaimukh Dam' is located in...
Answer: Manipur state, India
6. The name of currency of 'Indonesia' is...
Answer: Rupiah
7. IPCC stands for...
Answer: Intergovernmental Panel on Climate Change
8. The city which covers its area by two continent is...
Answer: Istambul
9. The capital city of Senegal is...
Answer: Dakar
10. The country known as 'The country of midnight sun' is...
Answer: Norway
11. The country known as 'Pearl of Africa' is...
Answer: Uganda
12. The language with the highest native speaker is...
Answer: Chinese
13. Nobel Prize in 2020 has been awarded in...
Answer: 11 persons and one institution
14. Ngultrum is the currency of...
Answer: Bhutan
15.The mediator who negotiated in ceasefire between Azerbaijan and Armenia...
Answer: Vladimir Putin
16. In digital era, privacy must be a priority is quoted by...
Answer: A1 Gore
17. The Cactus curtain separates Guantanamo Naval Base from...
Answer: Cuba
18. The Louvre museum is in...
Answer: Paris
19. World Population Day is observed on...
Answer: 11 July
20. The best picture wining in the 92nd Academy Award is...
Answer: Parasite
21. The host city of the 22nd commonwealth Games 2022 is...
Answer: Birmingham, England

 Bank Job Preparation Part-3