Bank Job Preparation Part- 3

Bank Job Preparation Part- 3

Banking and Economics

1. A Cheque in which the amount of payable is not stated...
Answer: Blank Cheque
2. 'EFTS' refers...
Answer: Electronic Fund Transfer System
3. A loan with an artificially low rate of interest...
Answer: Soft Loan
4. Tele Banking was first introduced by...
Answer: Standard Chartered Bank
5. When share prices are falling it considered as...
Answer: Bear Market
6. Bangladesh Bank was established in...
Answer: 16 December 1971
7. Dhaka Stock Exchange was established in...
Answer: 1954
8. In FY 2020-21 Budget of Bangladesh, forecast of private investment is...
Answer: 25.3%
9. Budget deficit (% of GDP) stands at FY2020-21 of Bangladesh is...
Answer: 6.0%
10. Special Drawings Rights (SDRs) is related to...
Answer: International Monetary Fund (IMF)
11. The regulator of capital market in Bangladesh is...
Answer: Bangladesh Securities and Exchange Commission (BSEC)
12. The first chartered Central Bank of the world...
Answer: The Bank of England (1694)

Science and Technology

1. The acid used in storage battery is...
Answer: Sulfuric Acid
2. Burning of diesel emits...
Answer: Sulfuric Acid
3. The organ of the body which produces insulin is...
Answer: Pancreas
4. The pH level of water is...
Answer: 7
5. The color seen from a long distance is...
Answer: Red
6. Altimeter is used for measuring...
Answer: Altitude
7. The unit for measurement of power is...
Answer: Watt
8. The scientific name of vitamin C is...
Answer: Ascorbic acid
9. Fathometer is used to measure...
Answer: Ocean depth
10. Science dealing with study of soil is called...
Answer: Pedoloty
11. Instrument used for measuring very high temperature is...
Answer: Pyrometer
12. The most abundant element in the earth's crust is oxygen. The second most aboundand element in the earth's crust is...
Answer: Silicon

Basic Computer

1. ROM is a memory that is...
Answer: Non Volatile
2. Point of Sale (POS) machine is widely used by the...
Answer: Merchants
3. Output quality of printer is measured by...
Answer: Dot per inch (DPI)
4. LCD stands for...
Answer: Liquid Crystal Display
5. To remove program from your computer, you can...
Answer: Uninstall it
6. A collection of unprocessed item is known as...
Answer: Data
7. ....are used to identify a user who returns to a website.
Answer: Cookies
8. Chip is a common nickname for an...
Answer: integrated circuit
9. A...is a set of rules.
Answer: protocol
10. An electronic path, that sends signals from one part of computer to another is a...
Answer: Bus